Remodelling this tiny London apartment was an exercise in an architecture on the scale of cabinetry. Previously squeezed into a single room of a listed Victorian terrace each room had been reduced in scale to uncomfortable levels. The key to unlocking its potential was to abandon stereotypical concepts of 'rooms' and to think from first principles, from the ergonomics of living. The apartment was stripped out and returned to its original grand proportions. Within that large volume a mezzanine was constructed for a bed which nested high amongst the restored cornicing. The kitchen units were concealed within joinery running the length of the room, starting as a desk, turning into kitchen cabinetry, then a bar, then a staircase. Thus its utilitarian nature is lost and it appears as furniture. A full width wall-door in the bathroom opens completely such that it incorporates the hall and wardrobes as one spacious bath/dressing room. At a time when property prices force demand for space ever higher, the techniques invented for this project ensured its success as an exemplar for urban living and it featured extensively on TV and in the press.​

london apartment
listed building architecture
architecture of cabinetry
evening standard architecture

website copyright mcbriar architecture ltd 2017